Korszerű táplálékallergológiai diagnosztika és terápia / Kalmár Ágnes
Abstr. hun.
In: Medicus Anonymus. - ISSN 1217-5056. - 2006. 14. évf. 10. sz., p. 7-8. : ill.
A népességben az ételekre adott hiperszenzitivitási reakció 12-20%-ban fordul elő, ebből azonban az igazolt ételallergia csak 2,4%. Az ételallergia jelentősége mégis igen nagy, mert az anafilaxia vezető oka (42%), ezen belül is a mogyoróallergia gyakorisága a legnagyobb. A diagnózis felállításában számos in vitro és in vivo laboratóriumi módszer áll rendelkezésünkre, az ételallergia fennállásának azonban a mai napig is az egyetlen bizonyítéka az, ha a beteg tünetei az elimináció hatására eltünnek, majd kontrollált táplálékprovokáció során ismét megjelennek. Bár az ételallergia kezelésében is többirányú, immunmoduláció alkalmazására irányuló próbálkozás történik, egyelőre az egyetlen megbízható lehetőséget a táplálék étrendből való teljes kiiktatása jelenti. A betegek edukációja kapcsán kiemelt jelentőségű az anafilaxia felismerésének és elhárítási lehetőségének oktatása.