Az ultrahangvizsgálat jelentősége a zsírmáj kórismézésében elhízásban / Szebeni Ágnes, Tolvaj Gyula, Stotz Gyula
Bibliogr.: p. 575. - Abstr. hun., eng.
In: Orvosi Hetilap. - ISSN 0030-6002, eISSN 1788-6120. - 2010. 151. évf. 14. sz., p. 572-575. : ill.
Ultrahangvizsgálattal a krónikus diffúz májbetegségekre jellemző fényes máj két típusa különíthető el a csillapítás alapján, az alacsony és a magas csillapítású típus. Előzőleg bebizonyosodott, hogy a magas csillapítás - amelyet a zsírmáj okoz - korrelációt mutat a bőr alatti zsírszövet vastagságával. A csillapítás és a bőr alatti zsírszövetvastagság "cut-off" értékét kerestük a fényes máj két csillapítástípusa, valamint a kóros és egészséges máj elkülönítésére. 441 (szövettannal igazolt) beteget vizsgáltunk ultrahanggal. 132 normális májat, 176 alacsony és 133 magas csillapítású fényes májat találtunk. A gyakoriságeloszlás analízisével a zsírmáj és az alacsony csillapítású, illetve az egészséges máj között "cut-off"-érték, 1,1 dB/cm/MHz, definiálható. A bőr alatti zsírszövetvastagság esetében "cut-off"-értéket megállapítani nem lehetett, de 2,5 cm feletti érték csak zsírmáj mellett fordult elő. Az eredményekből azt a következtetést vonhatjuk le, hogy a csillapítás "cut-off" értéke használatával a zsírmáj májbiopszia nélkül is megbízhatóan kórismézhető. A bőr alatti zsírszövetvastagság a kórismét megerősítő kiegészítő adatot szolgáltat.