Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=80692
MOB:2010/2
Szerzők:Kiss István; Kékes Ede
Tárgyszavak:KOCKÁZAT; HÚGYSAV; SZÍV-ÉRRENDSZER BETEGSÉGEI
Folyóirat:Családorvosi Fórum - 2010. 10. évf. 2. sz.
[https://www.informed.hu/csaladorvosi]


  A húgysavszint csökkentése mérsékelheti a kardiovaszkuláris kockázatot / Kiss István, Kékes Ede
  Bibliogr.: p. 12. - Abstr. hun.
  In: Családorvosi Fórum. - ISSN 1585-8529. - 2010. 10. évf. 2. sz., p. 8-12.


A nukleoproteidek komplex fehérjék, amelyek proteinből és nuklein komponensekből állnak. Az exogén- (táplálék-) eredetű nukleoproteidek (20%) specifikus fermentek hatására a fehérjerészről lehasadva foszforsavra, pentózra, valamint purin- és pirimidinbázisokra bomlanak le. A purinbázisok oxidatív dezaminálás útján húgysavvá alakulnak.