Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=75981
MOB:2005/2-3
Szerzők:Mekkel Gabriella; Barta Zsolt; Ress Zsuzsa; Gyimesi Edit; Sipka Sándor; Zeher Margit
Tárgyszavak:BÉL BETEGSÉGEI; IBS; ÉLELMISZER-ALLERGIA; IGE
Folyóirat:Orvosi Hetilap - 2005. 146. évf. 17. sz.
[https://akjournals.com/view/journals/650/650-overview.xml ]


  Fokozott IgE típusú antitestválasz ételallergénekkel szemben irritábilis bél szindrómában és gyulladásos bélbetegségekben / Mekkel Gabriella [et al.]
  Bibliogr.: p. 801-802. - Abstr. hun., eng.
  In: Orvosi Hetilap. - ISSN 0030-6002, eISSN 1788-6120. - 2005. 146. évf. 17. sz., p. 797-802. : ill.


Bevezetés: Az irritábilis bél szindróma (IBS) funkcionális bélbetegség, mely hasi panaszokkal és székletürítési zavarokkal jár. A Crohn-betegség (Crohn's disease: CD) és a colitis ulcerosa (ulcerative colitis: UC) a gyulladásos bélbetegségek (inflammatory bowel disease: IBD) közé tartozik, etiológiájukban a genetikai prediszpozíció, a környezeti tényezők és az immunrendszer zavara együttesen játszik szerepet. A környezeti tényezők közül különösen az enteralis mikroflóra, ill. a táplálék alkotóelemeinek (pl. allergénjeinek) szerepe lehet jelentős. Célkitűzés: A szerzők tanulmányának célja a gyakoribb ételallergénekkel szembeni IgE típusú antitestek vizsgálata volt IBD-ben, ill. IBS-ben. Módszer: A szerzők vizsgálatukban ételallergénekkel szembeni antitestek (allergénspecifikus IgE) kimutatását végezték ELISA-módszerrel Crohn-betegség, colitis ulcerosa és IBS miatt gondozott betegeik körében, és a kapott eredményeket az azonos létszámú egészséges kontroll csoportéhoz viszonyították: így határozták meg a táplálékallergia gyakoriságát ezekben a betegcsoportokban. Eredményeik alapján az IBS miatt gondozott betegeik között 34,5%-ban (p = 0,01) van jelen valamilyen táplálékallergénnel szembeni IgE típusú fokozott immunválasz. Crohn-betegségben, valamint colitis ulcerosában szenvedő betegek esetében szintén gyakoribbnak találták az ételallergénekkel szembeni immunválaszt az egészséges kontroll csoportban mért gyakorisághoz képest, de ez nem volt szignifikáns eltérés. Az IBS-ben fokozott pozitivitást mutató ételallergének gyakorisági sorrendben a következők: tejfehérje, szója, paradicsom, mogyoró, tojásfehérje. Következtetések: Mivel az IBS betegcsoportban a kontrollhoz képest szignifikánsan gyakoribb az ételallergének előfordulása, joggal vethető fel a táplálékallergia szerepe az IBS tüneteinek kialakításában. A táplálékallergia gyakoribb előfordulása az irritábilis bél szindróma miatt gondozott betegek körében és a két betegség tüneteinek hasonlósága alapján kézenfekvő lehetőség a táplálékallergiában alkalmazott eliminációs diéta (a gyakori ételantigénekre vonatkozóan), illetve antihisztaminok vagy dinátrium-kromoglikát bevezetése IBS-ben is.