Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=72639
MOB:2010/1
Szerzők:Decsi Tamás
Tárgyszavak:OBESITAS; ZSÍRSAVAK, TELÍTETLEN
Folyóirat:Gyermekgyógyászat - 2009. 60. évf. 6. sz.
[https://orvositudasbazis.eu/]


  A zsírok minőségének szerepe az elhízás elleni küzdelemben / Decsi Tamás
  Bibliogr.: p. 280. - Abstr. hun., eng.
  In: Gyermekgyógyászat. - ISSN 0017-5900. - 2009. 60. évf. 6. sz., p. 276-280. : ill.


A zsírok nemcsak azért tölthetnek be megkülönböztetett szerepet az elhízás kialakulásában, mert azonos mennyiségű zsír energiatartalma több mint kétszerese a fehérjék vagy a szénhidrátok energiatartalmának, hanem azért is, mert a zsírban lévő energia elraktározásának energiaigénye a más tápanyagokban lévő energia elraktározása energiaigényének alig egytizede. Ezért joggal merül fel az a lehetőség, hogy nagyobb mennyiségű zsír fogyasztása még azonos energiabevitel mellett is kedvezőtlen lehet az elhízás kialakulása szempontjából. Vizsgálatok sorában igazoltak pozitív korrelációt a zsírból származó energia összes energiabevitelen belüli részesedése és az elhízásra utaló antropometriai jellemzők között. A korreláció azonban meggyengült, vagy egyenesen eltűnt az elhízás kialakulásával összefüggésbe hozható egyéb tényezők statisztikai figyelembevételét követően. Fogyókúrázó felnőttekben szoros összefüggés volt kimutatható az energiabevitel százalékában kifejezett zsírbevitel csökkenése és a testsúly csökkenése között. Gyermekekben a zsírsavbevitel módosításának, a telített zsírsav fogyasztás csökkentésének és a telítetlen zsírsav fogyasztás növelésének kedvező hatását látták a vérzsírok plazma-koncentrációjának és a vérnyomásnak az alakulására egyaránt. Újabb megfigyelések felvetik annak a lehetőségét is, hogy az n-6 hosszú szénláncú, többszörösen telítetlen zsírsavak fogyasztásának az elmúlt évtizedekben tapasztalt megnövekedése is szerepet játszhat az elhízás növekvő prevalenciájában.