Gyógyhatású táplálékok, étrendkiegészítők, funkcionális élelmiszerek / Babulka Péter
Bibliogr.: p. 65-66. - Abstr. hun., eng.
In: Komplementer Medicina. - ISSN 1417-6548. - 2005. 9. évf. 3. sz., p. 58-66. : ill.
Az utóbbi néhány évtizedben a táplálékként fogyasztott különböző növényekről, állati és ásványi eredetű anyagokról kiderült, hogy nemcsak azért lehetnek fontosak, mert a szervezet számára nélkülözhetetlen tápanyagokat, vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaznak, hanem azért is, mert olyan speciális tulajdonságokkal is rendelkez(het)nek, amelyek betegségek megelőzésében, ill. előfordulásuk gyakoriságának mérséklésében is fontosak lehetnek. E felismeréseknek köszönhetően valamennyi földrészen - és hazánkban is - rendkívül nagy számban jelentek meg olyan, nem gyógyszerként, fitoterápiás vagy gyógyhatású készítményként ismertté vált termékek, amelyeket többnyire gyógyhatású élelmiszernek, funkcionális élelmiszernek, étrendkiegészítő készítménynek vagy az egyes országok élelmiszer-engedélyeztetési gyakorlatának megfelelően egyéb névvel illetnek. Jelen tanulmány szerzője kísérletet tesz arra, hogy e szerteágazó kérdéskör néhány problémáját bemutassa, és rávilágítson néhány olyan "prevenciós és terápiás lehetőségre", amelyek az említett készítményekben és alkalmazásukban rejlenek.