A szénhidrátok és a gastrointestinális rendszer / Lőrinczi Csaba, Iliás Ákos
Bibliogr.: p. 229-231. - Abstr. hun., eng. - DOI: https://doi.org/10.59063/mba.2023.76.5-6.2
In: Magyar Belorvosi Archivum. - ISSN 0133-5464. - 2023. 76. évf. 5-6. sz., p. 226-231. : ill.
Napjainkban egyre elterjedtebb az úgynevezett "nyugati típusú" diéta, amelynek jellegzetessége a nagy mennyiségű zsír-, illetve szénhidráttartalom és a többszörösen feldolgozott élelmiszerek nagy aránya. Az emberi szervezet az evolúció során azonban nem ehhez a diétához adaptálódott, így az étrenddel bevitt jelentős kalória megterheli a testünket, köztük a gastrointestinalis rendszert és különböző betegségek kialakulásához vezethet. A legalapvetőbb zavar a bél mikrobiom megváltozása, amely a bél permeabilitásának fokozásán keresztül a mucosalis immunitás zavarát okozza. A közleményben a szerzők a különböző szénhidrátok útját mutatják be az emésztőrendszerben, illetve ezek kapcsolatát a bélben lezajló patológiás folyamatokkal. Kulcsszavak: szénhidrát, gyulladásos bélbetegségek, emésztés, mikrobiom, vastagbéldaganat