Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=165385
MOB:2023/3
Szerzők:Makó Rebeka Anna; Egresi Anna; Blázovics Anna; Oszlányi Réka; Hagymási Krisztina
Tárgyszavak:ZSÍRMÁJ; ZSÍRSAVAK, TELÍTETLEN; ANTIOXIDÁNSOK; TERÁPIA
Folyóirat:Praxis - 2023. 32. évf. 5-6. sz.


  Az ómega-3 zsírsavak jelentősége a nem alkoholos zsírmájbetegség kezelésében / Makó Rebeka Anna [et al.]
  Abstr. hun.
  In: Praxis. - ISSN 1216-3228. - 2023. 32. évf. 5-6. sz., p. 19-21.


Napjainkban a nem alkoholos zsírmájbetegség a leggyakoribb idült májbetegség, ennek ellenére nincs egyértelműen elfogadott, hatékony terápiája. Az bizonyos, hogy a betegségben szenvedők száma egyre növekszik, emiatt a megelőzés, a kezelés és a társbetegségek felismerése kiemelten fontos. A jelenlegi evidencia szerint a nem alkoholos zsírmájbetegség kialakulásának hátterében különböző eredetű, kóroki tényezők állhatnak. A fő kórokok között a genetikai faktorok, továbbá a szerzett környezeti hatások, valamint az életmód szerepelnek. Életmód-változtatással, azaz az ártó tényezők kiküszöbölésével, csökkentésével akár visszafordítható is lehet a májkárosodás a betegség stádiumától függően.