Bél mikrobiom - Alzheimer betegség : 13+1 kulcsmegállapítás és csatlakozó 3-3 kiemelt tanulmány üzenete / Vonyik Gabriella [et al.]
Bibliogr.: p. 99-100. - Abstr. hun., eng.
In: Idősgyógyászat. - ISSN 2498-8057. - 2023. 8. évf. 3-4. sz., p. 93-100. : ill.
A bél mikrobiom és az Alzheimer-kór szorosan összefügg a komplex kapcsolatrendszert magába foglaló "bél-agy tengelyen" keresztül. A kutatások azt sugallják, hogy a bélbaktériumok egyensúlyának felborulása hozzájárulhat az Alzheimer-kór kialakulásához azáltal, hogy az agyban elősegíti a gyulladást és módosítja a vér-agy gát permeabilitását. Ezek a változások befolyásolhatják az amiloid plakk felhalmozódását és a tau fehérje foszforilációját, amelyek az Alzheimer-kór jellegzetes jellemzői. Ezenkívül a bél mikrobíom hatással lehet a betegségre azáltal, hogy megváltoztatja az anyagcsere-funkciókat és az immunválaszokat, ami befolyásolhatja az agyműködést és a betegség progresszióját. Így az egészséges bélmikrobiom fenn-tartása potenciális stratégia lehet az Alzheimer-kór kockázatának csökkentésére, vagy a progresszió lassítására. Az igen biztató eredmények ellenére fontos megemlíteni, hogy az idevágó kutatásokból levonható következtetések még részben képlékenyek, ellentmondó eredményekkel is találkozunk és viszonylag kis esetszámúak a közvetlen klinikai megfigyelések. Kulcsszavak: Bél-agy tengely, Mikrobák sokfélesége, Dysbiosis, Bakteriális termékek, Gyulladás, Vér-agy gát, Amiloid plakkok, Neurodegeneráció, Kognitív károsodás, Probiotikumok