Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=163454
MOB:2023/3
Szerzők:Balogh Fruzsina; Gönczi Lóránt; Angyal Dorottya; Iliás Ákos
Tárgyszavak:HISZTAMIN; ÉLELMISZER-ALLERGIA
Folyóirat:Orvostovábbképző Szemle - 2023. 30. évf. 9. sz.
[https://www.otszonline.hu/kiadvany.php?paperId=21]


  Hisztaminintolerancia - növekvő hírnév, kevés evidencia / Balogh Fruzsina [et al.]
  Bibliogr.: p. 61. - Abstr. hun.
  In: Orvostovábbképző Szemle. - ISSN 1218-2583. - 2023. 30. évf. 9. sz., p. 55-61. : ill.


Az utóbbi időben egyre nagyobb figyelem övezi a hisztaminintoleranciát, a diétás hisztamin vélt lebontási zavarából fakadó tünetegyüttest mint az aspecifikus gasztrointesztinális panaszok hátterében húzódó lehetséges kórképet. A hisztaminintolerancia pontos etiológiája még tisztázásra vár, így egyelőre nem állnak rendelkezésre egyértelmű ajánlások a kórkép diagnosztikájáról, létjogosultságáról. Jelen összefoglaló cikkünkben szeretnénk áttekintést adni a tünetegyüttes hátteréről, okairól, diagnosztikájáról és a diamino-oxidáz (DAO) enzim mérésének szerepéről. Közleményünk célja, hogy ezen "divatos" kórkép diagnózisa és az ezzel járó diétás megszorítások csak indokolt esetben terheljék a betegeket.