Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=161552
MOB:2017/1
Szerzők:Arató András
Tárgyszavak:PROBIOTIKUMOK; PREBIOTIKUMOK; BÉLFLÓRA
Folyóirat:Gyógyszerész Továbbképzés - 2017. 11. évf. 1. sz.
[https://gyogyszeresztovabbkepzes.hu/ ]


  A probiotikumok fogalma és jellemzői / Arató András
  Abstr. hun.
  In: Gyógyszerész Továbbképzés. - ISSN 1788-9049. - 2017. 11. évf. 1. sz., p. 20-21. : ill.


A nemzetközi probiotikum és prebiotikum tudományos társaság (ISAPP) definíciója szerint a probiotikumok olyan élő mikroorganizmusok, amelyek adekvát mennyiségben adva a szervezet számára egészségi előnyt jelentenek. A normális bélflóra fenntartását segítik a prebiotikumok is, a szervezet által nem lebontható oligoszacharidák, amelyek a jó hatású baktériumoknak, elsősorban a lactobacillusoknak és a bifidobaktériumoknak tápanyagul szolgálva, elősegítik azok szaporodását. Napjainkban egyre inkább előtérbe kerül a szinbiotikumok alkalmazása, amelyek pro- és prebiotikumot egyaránt tartalmaznak.