Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=159710
MOB:2008/4
Szerzők:Kurowski, Kurt; Boxer, Robert W.
Tárgyszavak:ÉLELMISZER-ALLERGIA; ANAPHYLAXIA; DIAGNÓZIS; TERÁPIA
Folyóirat:Orvostovábbképző Szemle - 2008. 15. évf. 11. sz.
[https://www.otszonline.hu/kiadvany.php?paperId=21]


  Az ételallergiák felismerése és kezelése / Kurt Kurowski, Robert W. Boxer
  Bibliogr.: p. 75-76. - Abstr. hun.
  In: Orvostovábbképző Szemle. - ISSN 1218-2583. - 2008. 15. évf. 11. sz., p. 66-76. : ill.


A családorvosoknak döntő szerepük van az IgE által közvetített ételallergiák lehetőségének felvetésében és a diagnózis felállításában, de fontos az is, hogy a beteg által tévesen allergiának tulajdonított tünetek kivizsgálását a helyes irányba tereljék. Akut szisztémás ételallergiás reakciót az esetek több mint 90%-ában a tojás, a tej, a szója, a búza vagy a földimogyoró (gyermekek), illetve a héjas állatok, a diófélék, a földimogyoró vagy a hal (felnőttek) váltanak ki. Az ételek többnyire orális allergia szindrómát okoznak, anafilaxiás reakciót ritkábban. Az ételallergiát prick teszttel vagy radioallergoszorbens teszttel vizsgálják. Az intradermális teszt első vizsgálatként nem javasolható. A legspecifikusabb vizsgálat a kettős vak ételprovokáció. A kezelés lényege az allergiát kiváltó étel kerülése. Azoknak a betegeknek, akiknél az étel anafilaxiás reakciót vált ki, azonnali adrenalin injekcióra van szükségük, és el kell magyarázni nekik, hogyan adják be maguknak az injekciót, ha véletlenül allergiát kiváltó ételt fogyasztanak. Enyhébb reakciók esetében antihisztaminok adhatók.