Táplálékkiegészítők alkalmazása arthrosisban / Philip J. Gregory, Morgan Sperry, Amy Friedman Wilson
Bibliogr.: p. 27. - Abstr. hun.
In: Orvostovábbképző Szemle. - ISSN 1218-2583. - 2008. 15. évf. 7-8. sz., p. 21-27. : ill.
Az arthrosisban szenvedő betegek egyharmada használ táplálékkiegészítőket panaszai enyhítésére. Ezek egyik csoportja glükózamint tartalmaz. A glükózamin-szulfát a legtöbb vizsgálat szerint enyhítheti az arthrosissal járó fájdalmat, és lassíthatja a térd arthrosisának progresszióját. A kondroitin-szulfát a jelek szerint szintén enyhíti a tüneteket; gyakran kombinálják glükózaminnal, bár nincs bizonyíték arra, hogy a kombináció hatásosabb lenne, mint az önmagukban alkalmazott szerek. Lehet, hogy az S-adenozil-metionin is enyhíti a fájdalmat, de a termékek ára és a minőségükkel kapcsolatos problémák miatt nem alkalmazzák széles körben. Az arthrosis kezelésében ugyancsak használatos metilszulfonilmetán, ördögcsáklya, kurkuma és gyömbér hosszú távú biztonságossága és hatásossága még tisztázatlan.