A vitaminok szerepe diabéteszben / Mézes Miklós
Bibliogr.: p. 728. - Abstr. hun.
In: Háziorvos Továbbképző Szemle. - ISSN 1219-8641. - 2021. 26. évf. 10. sz., p. 726-728. : ill.
A diabétesz prevenciójában és kiegészítő terápiájában egyaránt felmerült a vitaminok alkalmazásának lehetősége. Jól ismert, hogy diabéteszben a szervezetben oxidatív stressz alakul ki, így kézenfekvőnek látszott az antioxidáns hatású vitaminok, a C-vitamin, az E-vitamin, az A-vitamin és annak előanyagai, a karotinoidok felhasználása. Az eddigi eredmények alapján azonban ezek nyilvánvaló kedvező hatása nem volt bizonyítható, sőt bizonyos esetekben és dózisok mellett inkább kedvezőtlen hatások jelentkeztek. Ennek oka részben a dózisok nem megfelelő meghatározása, továbbá az lehetett, hogy az oxidatív stressz egy bizonyos szintig kedvező hatású például 2-es típusú diabéteszben az inzulinrezisztencia csökkentése érdekében. Emiatt az oxidatív stressz mértékének nagy dózisú antioxidáns-kiegészítéssel történő erőteljes csökkentése inkább kedvezőtlen. A D-vitamin-terápia azonban, akár preventív, akár kiegészítő terápiás céllal alkalmazva ma már bizonyítottan kedvező hatású mind az 1-es, mind a 2-es típusú diabéteszben.