Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=156302
MOB:2021/4
Szerzők:Némedi Erzsébet; Szarka Veronika; Dolmány Fanni; Kiss Attila
Tárgyszavak:ÉLELMISZER, DÚSITOTT; TÁPLÁLÉK; ÉLELMISZER-TECHNOLÓGIA
Folyóirat:Új Diéta - 2021. 30. évf. 4. sz.
[https://mdosz.hu/uj-dieta/ ]


  A funkcionális élelmiszerekben rejlő lehetőségek - nem minden ártalmas, ami feldolgozott élelmiszer / Némedi Erzsébet [et al.]
  Bibliogr.: p. 30-31. - Abstr. hun., eng.
  In: Új Diéta. - ISSN 1587-169X. - 2021. 30. évf. 4. sz., p. 28-31.


Az élelmiszer az életfenntartás kulcsfontosságú eleme, fő funkciója, hogy energiával valamint makro-és mikro-tápanyagokkal látja el a szervezetet annak optimális működése érdekében. Már nagyon régen felismerték, hogy bizonyos élelmiszerek fogyasztása az átlagos tápláló hatáson túlmutató egészségügyi előnyökkel jár. Azonban a mai napig nem egységes a tudományosan bizonyított pozitív élettani hatással rendelkező élelmiszerek kategóriája, mégpedig a funkcionális élelmiszer elnevezés. Annak ellenére, hogy óriási különbségek figyelhetők meg földrészenként a definíciók között, ez a kategória az, amely az élelmiszerek fejlesztésének és tervezésének egyfajta tudományos alapot ad, kutatásokon nyugvó termékfejlesztéseket ösztönöz és a fogyasztók kiemelt figyelmét élvezi. Cikkünk betekintést enged a jelenleg még fellelhető anomáliákba és ellentmondásokba, és ezen a szemüvegen keresztül megvizsgáljuk, hogy a magas hozzáadott értékű, többségében feldolgozott funkcionális élelmiszerekben milyen előnyös táplálkozástudományi lehetőségek rejlenek. Megpróbáljuk láttatni azt a jövőt, mely az élelmiszeripart határozottan paradigmaváltásra kényszeríti hamarosan.  Kulcsszavak: funkcionális élelmiszer, tápanyagok, feldolgozott élelmiszer, technológiák