SEAFOOD TOMORROW - Fenntartható tengeri haltermékek az egészség szolgálatában / Hegyi Adrienn, Kuti Tünde, Szegedyné Fricz Ágnes
Bibliogr.: p. 19. - Abstr. hun., eng.
In: Új Diéta. - ISSN 1587-169X. - 2021. 30. évf. 2. sz., p. 18-19.
A SEAFOOD TOMORROW projekt célja, hogy innovatív, fenntartható megoldásokat fejlesszen ki a tengeri haltermékek tápértékének és biztonságosságának javítására. Az egyik fő cél annak vizsgálata, hogy a fogyasztók mennyiben fogadják el a projekt során tervezett ökoinnovatív megoldásokat az EU három országában (400 fő/ország). Jelen cikkünk a magyar eredményeket mutatja be. Eredményeink alapján a fogyasztók tudatában vannak a tengeri haltermékek előnyös egészségügyi hatásainak, különös tekintettel a szív-ér rendszerre gyakorolt pozitív hatásoknak. Új, személyre szabott tengeri haltermékek vásárlását leginkább az ár és az íz befolyásolja, illetve az, hogy a fogyasztók tápanyagigényét a lehető legnagyobb mértékben kielégítie. A fogyasztók kisebb arányban veszik figyelembe a fenntarthatósággal kapcsolatos szempontokat a vásárláskor. Ezek az eredmények azt mutatják, hogy a fogyasztók oktatása (például a fenntarthatóságról és a tengeri halászati termékek előnyeiről), a megfelelő kommunikáció és a személyre szabott termékek (például gyermekek és idősek számára) nélkülözhetetlenek a tengeri haltermékek népszerűsítéséhez, amelyet a kidolgozott megoldások (pl. FishChoice) segítenek. Kulcsszavak: halfogyasztási szokások, fenntartható halfogyasztás, ökoinnovatív haltermékek