Az omega-3 zsirsavak szerepe a lipidcsökkentő kezelésben / Harangi Mariann
Bibliogr.: p. 80. - Abstr. hun.
In: Gyógyszerész Továbbképzés. - ISSN 1788-9049. - 2020. 14. évf. 3. sz., p. 76-80. : ill.
A szív- és érrendszeri betegségek a mai napig vezető haláloknak számítanak világszerte, amelyek egyik legfontosabb kockázati tényezője a hiperlipidaemia. A halak, a tenger gyümölcsei, a repce- és lenmagolaj és a diófélék jelentős mennyiségben tartalmaznak ún. Omega-3 zsírsavakat, amelyek fogyasztása szignifikánsan képes csökkenteni a szívritmuszavarok miatt kialakuló hirtelen szívhalál és a koszorúér-betegség okozta halálozás kockázatát. Az eikozapentaénsav (EPA) és a dokozahexaénsav (DHA) lipidcsökkentő hatása mellett gátolja gyulladásos folyamatokat és a vérrögképződést, de kedvező hatású a magasvérnyomás és egyes gyulladásos ízületi betegségek kezelésében is. A keringési rendszer védelmére korábban napi 1 g fogyasztását ajánlották, de a lipidszintek, elsősorban a trigliceridszint érdemi, akár 30%-os csökkentését ennél jelentősen nagyobb, napi 2-4 g fogyasztása biztosíthatja. A REDUCE-IT-vizsgálat statint szedő betegeknél már bizonyította a napi 4 g EPA szív- és érrendszeri kockázatcsökkentő hatását, de számos egyéb primer és szekunder kardiovaszkuláris prevenciós vizsgálat még folyamatban van. A trigliceridszint csökkentésére a statinok mellett a megfelelő dózisban alkalmazott EPA és DHA ugyan alkalmas lehet, de egyéb lipidkomponensek, például a low-density lipoprotein szintjét nem csökkentik, így önállóan nem használhatóak a lipidszintek csökkentésére.