A resveratrol pleiotrop hatása a klinikai gyakorlatban / Vígh József
Bibliogr.: p. 87. - Abstr. hun., eng.
In: Magyar Belorvosi Archivum. - ISSN 0133-5464. - 2021. 74. évf. 2. sz., p. 84-87.
Az antioxidáns resveratrol (Res), sok szervezetben javítja az egészséget és az élettartamot. Számos különböző célpontot és hatásmechanizmust közöltek a Res egészségre és hosszú élettartamra gyakorolt jótékony hatásainak magyarázatára, ideértve a sirtuin néven ismert fehérjecsalád aktiválódását és annak hatását a betegségek megelőzésében és gyógyításában. Az elmúlt három évtizedben állatkísérletek, metaanalízisek és humán klinikai vizsgálatok arra összpontosultak, hogy a természetben előforduló polifenol vegyület, a Res hogyan képes leküzdeni a különféle betegségeket. Ilyenek a 2-es típusú cukorbetegség, a szív- es érrendszeri betegségek (CVD), a malignus tumorok, a gyulladásos és immunbetegségek, a magasvérnyomás, az elhízás, a kognitív betegségek, az oxidatív stressz és a neurodegeneratív kórképelv A resveratrolt Michio Takaoka izolálta először 1939-ben. A természetes polifenol vegyület (3,5,4'-trihidroxistilbene) az ártéri, japán keserűgyökér, Veratrum glandiflorum O. Loes kivonata. Sok más növényben, különösen a kék szőlőben, a földimogyoróban, piros bogyókban, lucfenyőben, szederben, eperben és a vörösborban is megtalálható. A felfedezése után csaknem 50 évig önálló klinikai vizsgálatok nem történtek, csak leíró tanulmányok jelentek meg az irodalomban. A múlt század 80-as, 90-es éveitől kezdve a Res egyre nagyobb érdeklődésre tett szert a tudományos életben világszerte. Magyarországon "táplálék gyógyszerként" tartják számon mind a mai napig. Közismert, hogy a franciák kedvelik a vörösbort, nem kerülik a zsíros ételeket, mégis hitelt érdemlő statisztikák szerint a szív-ér rendszeri betegségek, a szívinfarktus, a stroke náluk jóval ritkábban fordul elő, mint más európai és amerikai államokban. Innen ered az ismert szlogen, a "francia paradoxon" kifejezés. A szerző dolgozatával, tudományos igényű, világirodalmi hivatkozásokkal és néhány eset leírásával igyekszik felhívni a figyelmet e sokoldalú gyógyhatású vegyületre. Kulcsszavak: antioxidáns, polifenol, pleiotrop, táplálékgyógyszer