A nutricionális faktorok szerepe a major depresszió kiegészítő (adjuváns) kezelésében / Döme Péter [et al.]
Bibliogr.: p. 262-265. - Abstr. hun., eng.
In: Psychiatria Hungarica. - ISSN 0237-7896. - 2019. 34. évf. 3. sz., p. 249-265. : ill.
Az utóbbi évtizedekben egyre több adat gyűlt össze a táplálkozási tényezőknek a különféle pszichiátriai betegségek kialakulásában, lefolyásában, illetve kezelésében betöltött lehetséges szerepéről. Az ez irányú ismeretanyag lassan egy önálló tudományterületté állt össze, melyet "nutricionális pszichiátriának" neveztek el. Összefoglaló tanulmányunkban áttekintjük azoknak a természetes eredetű anyagoknak egy részét, amelyek kapcsán a vizsgálati eredmények arra utalnak, hogy önmagukban és/vagy adjuvánsként antidepresszív hatással rendelkezhetnek, így szerepet játszhatnak a major depresszió kezelésében. Kulcsszavak: nutricionális pszichiátria, major depresszió, omega-3 zsírsavak, magnézium, sáfrány, vitaminok, kurkuma