Ómega-3 zsírsavak és a kardiovaszkuláris betegségek / Reiber István
Bibliogr.: p. 58. - Abstr. hun.
In: Orvostovábbképző Szemle. - ISSN 1218-2583. - 2021. 28. évf. 7. sz., p. 53-58. : ill.
Az ómega-3 zsírsavak közül az eikozapentaénsav (EPA) és a dokozahexaénsav (DHA) jelentős mennyiségben találhatók a halakban, tenger gyümölcseiben és táplálékkiegészítő termékekben. Kardioprotektív hatásuk hátterében az ismert kardiovaszkuláris kockázati tényezők - mint a vérzsírok, vérnyomás, szívfrekvencia és annak variabilitása, trombocitaaggregáció, endothel-funkció és a gyulladásos folyamatok - kedvező befolyásolása áll. A primer és szekunder kardiovaszkuláris védelemben kifejtett hatásaikról több vizsgálat és metaanalízis eredményét ismerhettük meg az elmúlt években.