A kilégzési tesztek története a gasztroenterológiában / Buzás György Miklós
Bibliogr.: p. 209. - Abstr. hun., eng.
In: Central European Journal of Gastroenterology and Hepatology. - ISSN 2415-9107. - 2020. 6. évf. 4. sz., p. 204-209. : ill.
Bármily egyszerűnek tűnnek mind a betegek, mind az orvosok és szakasszisztensek számára, a kilégzési tesztek története évszázadokra vezethető vissza. Az első ismeretek a levegő szerepéről és összetételéről az ókorból származnak. A légzés élettani ismeretei és a légzésfunkciós tesztek a 19. század második felében alakultak ki. A mai értelemben vett kilégzési tesztek az alapkutatások és az orvosi technológia fejlődése révén jelentek meg a 20. század második felében: a módszerek kifejlesztésében számos Nobel-díjas tudós vett részt (jelzett izotópos vizsgálatok, kromatográfia, tömegspektrometria és ezek kombinációja, ionszenzitív műszerek, elektronikus orr). Ennek következtében a modern gasztroenterológia olyan pontos kilégzési tesztekkel gyarapodott, amelyek az invazív vizsgálatokat sikeresen helyettesítik és kiegészítik. Kulcsszavak: hidrogénkilégzési teszt, kilégzési teszt, metán, 13/14C-ureateszt, stabil izotóp, szerves illó vegyületek