Az új típusú koronavírus-fertőzés gasztroenterológiai vonatkozásai / Buzás György Miklós
Bibliogr.: p. 89. - Abstr. hun., eng. - DOI: https://doi.org/10.33570/CEUJGH.6.2.85
In: Central European Journal of Gastroenterology and Hepatology. - ISSN 2415-9107. - 2020. 6. évf. 2. sz., p. 85-89. : ill.
Az új típusú koronavírus okozta járványban a tüdő érintettsége mellett gyakoriak az emésztőszervi tünetek. A fertőzés kezdetén a szaglás és ízérzés zavara gyakori és megelőzheti a légzőszervi panaszokat. A hasmenés gyakorisága változó, keletkezésében nemcsak a fertőzés, de a gyógyszerhatások is közrejátszhatnak. A hányinger, hányás, gyakorisága és súlyossága változó. A tápcsatornai vérzések ritkák. Májenzim-emelkedések gyakoriak, hátterükben a fertőzés, a gyulladásos állapot és gyógyszeres sérülések állhatnak. A panaszok hátterében az angiotenzin-konvertáló enzim-2 áll, amelyhez a vírus tüskéi szerin-proteázok segítségével kötődnek és behatolnak az epithelsejtekbe. Az endoszkópos vizsgálatok végzése szigorúan szabályozott, előtérbe helyezve a betegek és a vizsgáló személyzet biztonságát. A májbetegek kivizsgálása, gondozása és kezelése - beleértve a májátültetést is - szintén az infektológiai szemlélet jegyében történik. Több tucat gyógyszer áll kivizsgálás alatt: ezek hatásossága még nem ismert, de emésztőszervi mellékhatásaik igen. Célzott, innovatív szer nincs. A probiotikumok preventív és protektív hatása feltételezhető, de rutinszerű adásuk nem indokolt. Kulcsszavak: ACE2-receptor, COVID-19, emésztőszervi tünetek, polimeráz-láncreakció, SARS-CoV2