C-vitamin : liposzómális, retard vagy egyszerű felszívódású : előnyök és hátrányok / Nagy Ádám
Bibliogr.: p. 16. - Abstr. hun.
In: Gyógyszerészek Lapja. - ISSN 2063-4722. - 2019. 8. évf. 1. sz., p. 18.
Napjainkban a C-vitamin szedés aranykorát éli. Nem sok olyan ember van, aki a téli megfázásos hónapok alatt ne fogyasztana ebből a vitaminból. 1930-as években fedezte fel és izolálta Szent-Györgyi Albert, aki később paprikából állította elő nagy mennyiségben. Az aszkorbinsav akkor még a nevében rejlő skorbut fő terápiájához tartozott, ám ma már tudjuk, hogy rendkívül fontos szerepet tölt be a sejtek oxidatív stresszel szembeni védekezésében és enzimek működésének is fontos szubsztrátja. Rendkívül hatékony vízoldékony antioxidáns. Nem csoda hát, hogy szedése javasolt legyengült, beteg állapotokban. Ám, hogy mennyit is vegyünk be naponta és milyen formában az már sokkal kevésbé tisztázott.