Növényi italok piaci kőrkép / Csengeri Lilla
Bibliogr.: p. 20. - Abstr. hun., eng.
In: Új Diéta. - ISSN 1587-169X. - 2020. 29. évf. 1. sz., p. 17-20. : ill.
A növényi italok manapság egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek. Több oka lehet annak, ha valaki növényi italokat választ a tej helyett, például: vegán étrend és egyéb vegetáriánus irányzatok, divatdiéták követése, tejfehérje-allergia vagy tejcukorérzékenység fennállása, valamint különböző állatjóléti és környezetvédelmi elvek. A fogyasztók növekvő érdeklődésének köszönhetően egyre többféle növényi ital jelenik meg a boltok polcain, amelyek közötti eligazodás már a szakemberek számára is kihívást jelenthet. A cikkben a leggyakrabban fogyasztott fajták táplálkozás-élettani jellemzői és tápértékadatai szerepelnek, de szó esik a gyártásuk során hozzáadott anyagokról is. Több szempont szerint is összehasonlításra kerülnek a tehéntej jel. Összefoglaló jelleggel bemutatásra kerülnek a hazai boltok polcain jelenleg kapható legnépszerűbb növényiital-típusok. Kulcsszavak: növényi ital, tej, tejfehérje-allergia