Az allergiamegelőzés korszerű irányelvei és lehetőségei csecsemő- és gyermekkorban / Cseh Áron
Bibliogr.: p. 12. - Abstr. hun., eng.
In: Új Diéta. - ISSN 1587-169X. - 2019. 28. évf. 2-3. sz., p. 9-12. : ill.
A gyermekkori ételallergiák előfordulása folyamatosan növekszik, de a szülők által feltételezett gyakoriságot így sem éri el. A leggyakoribb allergének a tehéntej, a tojás, a szója, az olajos magvak, a gabona és a tenger gyümölcsei-halféleségek. Megelőzésének egyik legfontosabb eszköze az anyatejes táplálás, amely mellett 4-6 hónapos kortól javasolt a hozzátáplálás folyamán bevezetni a legtöbb allergént az orális tolerancia kialakítására. Ha anyatej nem áll rendelkezésre, akkor a csecsemő számára megelőzésként hipoallergén tápszer, míg igazolt tejallergiában szemielementáris vagy elementáris tápszer javasolt, esetleg prebiotikus kiegészítéssel. Az ételallergiák biztos diagnózisát adják a kettős vakpróbák vagy a megvonás és a visszaterheléses vizsgálatok. Igazolt betegség esetén, ha súlyos tünetek nem állnak fenn, javasolt az orális tolerancia indukciójára a rendszeres, kis mennyiségű visszaterhelés, így a legtöbb ételallergia kinőhető lesz. Kulcsszavak: ételallergia, anyatej, orális tolerancia, megelőzés, gyermekkor