Orális allergia szindróma / Horváth Bernadett
Bibliogr.: p. 46. - Abstr. hun.
In: Magyar Családorvosok Lapja. - ISSN 1789-607X. - 2020. 4. sz., p. 45-46. : ill.
Az allergiás rhinitisben szenvedők egy részénél bizonyos élelmiszerek fogyasztását követően allergiás panaszaik felerősödhetnek, ill. orális tünetek jelentkezhetnek (szájüregi viszkétés, ajak- és nyelvduzzanat, bizsergés, garat-duzzanat). A különböző növények allergén-komponenseiben fellelhető szoros molekuláris hasonlóság (homológia) lehet felelős a pollen-étel keresztallergiák, illetve az orális allergia szindrómák bizonyos típusainak kialakulásáért (pl. nyír-barack, nyír-alma, nyír-mogyoró, parlagfű-görögdinnye stb.) is. Antihisztaminok folyamatosan szedésével a fentebb részletezett tünetek a betegeknél kivédhetők vagy jelentősen enyhíthetők.