HMO, mérföldkő a csecsemőtáplálásban / Dezsőfi Antal
Bibliogr.: p. 10. - Abstr. hun., eng.
In: Új Diéta. - ISSN 1587-169X. - 2018. 27. évf. 4. sz., p. 9-10.
Az anyatejben nagy mennyiségben találhatók komplex szerkezetű oligoszacharidok, amelyek koncentrációjukat tekintve a harmadik legnagyobb mennyiségű szilárd összetevői az anyatejnek a laktóz és a lipidek után. Kezdetben ezen oligoszacharidok funkciója ismeretlen volt, de már tudjuk, azon túlmenően, hogy ezek alkotják az ún. "bifidogén faktort", azaz a kedvező bélflóra szelektív tápanyagául szolgálnak, antiadhezív hatásuk is van a kórokozókkal szemben. Ezt az antiadhezív hatást specifikus szerkezetük teszi lehetővé, ugyanis csalireceptorként megkötik a kórokozó baktériumokat, vírusokat és egysejtűeket (protozoákat), ezáltal meggátolják a nyálkahártyához tapadásukat. A biotechnológiai fejlesztéseknek köszönhetően mostanra lehetségessé vált néhány HMO (a Human Milk Oligosaccharides-ből eredő mozaikszó), köztük az anyatejben legnagyobb mennyiségben előforduló 2'FL (2'-O-fukozil-laktóz) szintézise, amely azonos az anyatejben levővel. Kulcsszavak: anyatej, oligoszacharidok, bélflóra, HMO