Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=137013
MOB:2018/4
Szerzők:Forgács Attila; Csíkos Tímea; Bona Enikő; Forgács Dalma
Tárgyszavak:TÁPLÁLKOZÁSI ZAVAROK; FÓBIÁSZAVAROK; TERÁPIA
Folyóirat:Védőnő - 2018. 28. évf. 4. sz.
[https://www.mave.hu/index.php?p=20]


  Az étel-neofóbia és terápiája / Forgács Attila [et al.]
  Abst. hun.
  In: Védőnő. - ISSN 1586-1538. - 2018. 28. évf. 4. sz., p. 18-22. : ill.


Az étel-neofóbia új ízekre és ételekre vonatkozó szélsőséges averzió. A táplálkozási repertoár szélsőségesen beszűkül. A gyümölcs és zöldségfogyasztás helyett olyan - magas cukor, szénhidrát, zsír és só összetételű - egészségtelen ételeket fogyaszt, melyek élvezeti értéke magas. Különféle hiányos- valamint túltápláltsággal kapcsolatos tünetek jelentkeznek. A jelenség a 2-12. életév között a leggyakoribb. A neofóbia komplex terápiát igényel. A szisztematikus deszenzitizáció, a családterápia, a csoportterápia, illetve a játékterápia elemei használandók fel. Bizonyos gyakran alkalmazott eszközök, mint az elárasztás, az étel megevésének jutalmazása, vagy a neofóbia büntetése károsak.