Az étel-neofóbia és terápiája / Forgács Attila [et al.]
Abst. hun.
In: Védőnő. - ISSN 1586-1538. - 2018. 28. évf. 4. sz., p. 18-22. : ill.
Az étel-neofóbia új ízekre és ételekre vonatkozó szélsőséges averzió. A táplálkozási repertoár szélsőségesen beszűkül. A gyümölcs és zöldségfogyasztás helyett olyan - magas cukor, szénhidrát, zsír és só összetételű - egészségtelen ételeket fogyaszt, melyek élvezeti értéke magas. Különféle hiányos- valamint túltápláltsággal kapcsolatos tünetek jelentkeznek. A jelenség a 2-12. életév között a leggyakoribb. A neofóbia komplex terápiát igényel. A szisztematikus deszenzitizáció, a családterápia, a csoportterápia, illetve a játékterápia elemei használandók fel. Bizonyos gyakran alkalmazott eszközök, mint az elárasztás, az étel megevésének jutalmazása, vagy a neofóbia büntetése károsak.