Az illatanyag szenzibilizáció különleges expozíciós lehetőségei, az 'ehető' illatok / Kovács Réka Annamária [et al.]
Bibliogr.: p. 325. - Abstr. hun., eng. - DOI: https://doi.org/10.7188/bvsz.2018.94.6.2
In: Bőrgyógyászati és Venerológiai Szemle. - ISSN 0006-7768, eISSN 2064-261X. - 2018. 94. évf. 6. sz., p. 319-325. : ill.
Az EU-ban a felhasználásukban szabályozott illatanyagok az úgynevezett EUF (European Directive Fragrances) allergének. Ezek az allergének kozmetikumokon kívül számos élelmiszerben is megtalálhatók, elfogyasztva szisztémás kontakt allergiás tüneteket is kiválthatnak. A Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika Allergológiai Szakambulanciáján 2007-2014 között tesztelt betegek körében végzett felmérésünk során célunk volt az illatanyagokkal kapcsolatos epidemiológiai változások és a társult érzékenységek feltérképezése, valamint az eredmények tükrében a per os elfogyasztott illatokkal kapcsolatban felmerülő problémák hangsúlyozása. A tárgyalt időszakban tesztelt betegek 22%-a volt érzékeny valamely illatanyagra. Ebből 4% mutatott perioralisan lokalizálódó dermatitist, mely összefüggésbe volt hozható az ételekkel történt illatanyag expozícióval. A tünetek kezelésében kiemelten fontos a prevenció. Kulcsszavak: illatanyag, kontatk allergia, EUF