Xenorhabdus budapestensis baktérium biopreparátumának gombaellenes hatása néhány Candida fajtára in vitro / Burgettiné Böszörményi Erzsébet [et al.]
Bibliogr.: p. 56-57. - Abstr. hun., eng.
In: Egészségtudomány. - ISSN 0013-2268. - 2017. 61. évf. 4. sz., p. 46-57. : ill.
Az invazív gombás megbetegedések előfordulása növekvő tendenciát mutat. A gombák elleni készítmények gyakori és olykor szakszerűtlen használata miatt a gombák csökkenő érzékenységet mutatnak e szerek iránt, továbbá ez a kialakult trend rezisztens patogének megjelenésének kedvez. Új hatásmechanizmusú antifungális szerek kifejlesztésére nagy szükség van, Egyik lehetőség természetes eredetű gomba ellenes hatással rendelkező fehérjék alkalmazása. Xenorhabdus budapestensis antifungális hatékonyságának mérése in vitro klinikai Candida fajokon (C.albicans, C.lusitaniae, C.krusei, C.kefyr, C.tropicalis, C.glabrata). Felmértük a Candida fajok antimikotikumokkal szembeni érzékenységét. A X.budapestensis tisztított biopreparátumából (100%) és annak hígításaival (80%, 60%, 40% és 20%) agar-diffúziót végeztünk. A gátlási zónákat 24, 48 és 96 óra után mértük le. Minden Candida faj érzékenységet mutatott a tesztelt anyagra annak 40%-os hígítására. A gátlási zónák nagysága több nap elteltével sem csökkent. A legérzékenyebb faj a Candida lusitaniae, a legkevésbé érzékeny a Candida krusei volt. A X. budapestensis által termelt fehérjék feltételezhetően fungicid hatásúak, mivel a kialakult gátlási zónák nagysága tartósnak bizonyult. Kulcsszavak: antifungális hatás, Candida species, Xenorhabdus budapestensis, rezisztencia