Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=130191
MOB:2018/1
Szerzők:Csontos Ágnes Anna
Tárgyszavak:ÉLELMISZER-ADALÉKOK; TOXINOK; IBD
Folyóirat:Central European Journal of Gastroenterology and Hepatology - 2017. 3. évf. 4. sz.
[https://gastronews.olo.hu/]


  Tények és tévhitek a titán-dioxidról / Csontos Ágnes Anna
  Bibliogr.: p. 232. - Abstr. hun., eng.
  In: Central European Journal of Gastroenterology and Hepatology. - ISSN 2415-9107. - 2017. 3. évf. 4. sz., p. 231-232.


A titán-dioxidot régóta alkalmazzák fehérítő vagy fényvédő anyagként élelmiszerekben, gyógyszerekben és kozmetikumokban. A titán-dioxid élettani és toxikológiai tulajdonságai a részecskemérettől függően változnak. Az ún. nanorészecskés titán-dioxid mérete nem haladja meg a 100 nm-t, nagy felületének köszönhetően igen reakcióképes. Egyes tanulmányok - elsősorban állatkísérletes vizsgálatok - eredményei utaltak a nanorészecskék esetlegesen káros hatására. Ruiz és munkatársai egérmodellek illetve humán in vitro kísérletek során azt észlelték, hogy a nagy mennyiségű titán-dioxid ronthatja a gyulladás folyamatát. A gyógyszeriparban is alkalmazott normál (mikro) részecskés titán-dioxid készítményekben a nanopartikulmok aránya kevesebb, mint 3%. Fontos különbséget tennünk a nanorészecskék és a nem mikronizált titán-dioxid között, mivel biofizikai tulajdonságaik és ezáltal élettani hatásaik is eltérőek. Az EFSA (European Food Safety Authority) 2015-ös tanulmányának megállapítása szerint a gyógyszergyártás során használt mikroszemcsés titán-dioxid nincs káros hatással az emberi szervezetre és semmiképpen nem keverendő össze a nanorészecskés titán-dioxiddal. Kulcsszavak: titán-dioxid, gyulladásos bélbetegség, nanopartikulum