Intézeti szintű tápláltságiállapot-felmérés, neurológiai betegek táplálási sajátosságai / Tóth Babett, Sárga Diána
Bibliogr.: p. 8. - Abstr. hun., eng.
In: Új Diéta. - ISSN 1587-169X. - 2017. 26. évf. 4. sz., p. 6-8. : ill.
Az időben megkezdett táplálásnak számos, pozitív hatása ismeretes. A helyes táplálási intervenció nagyban meghatározza a rehabilitáció hosszúságát és hatékonyságát, de ennek ellenére kevés információ áll rendelkezésünkre a táplálási problémákról a rehabilitáció időszakából. Az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet tápláltságiállapot-felmérése három hónapon át zajlott, amely a MUST (Malnutrition Universal Screening Tool) nemzetközileg validált mérőmódszerrel történt. Ezenkívül egyéb tápláltsági állapotra utaló paraméterek lejegyzésére és vizsgálatára is sor került. A betegek 34%-át érinti az alultápláltság kockázata, amelyből 12% teszi ki a fokozottan veszélyeztetett csoportot. A malnutrícióra leginkább veszélyeztetett osztályok a koponya- és agysérültek, illetve a gerincvelősérültek. Ezeken az osztályokon a betegek 44%-ának van 3, illetve nagyobb MUST-pontszáma. A BMI és a MUSTpontszámok negatív korrelációt mutattak, az összfehérjeértékek és a MUST-pontszámok változói nem korrelálnak. A koponya- és agysérültek, ill. a gerincvelősérültek körében elengedhetetlen a malnutríció időben elvégzett rizikószűrése és a megfelelően kialakított, a betegcsoportra jellemző sajátosságokat figyelembe vevő táplálásterápia. Kulcsszavak: malnutríció, rehabilitáció, táplálásterápia