Az anion gap (rés) szerepe a szepszis diagnózisában / Kovács Ákos
Bibliogr.: p. 18-19. - Abstr. hun., eng.
In: IME. - ISSN 1588-6387, eISSN 1789-9974. - 2017. 16. évf. 9. sz., p. 15-20. : ill.
A laktát acidózis a szepszisben jelentkező metabolikus acidózis meghatározó tényezője. A szérum anion rés =[Na++K+]-[Cl-+HCO3 -] számos vizsgálat tanúsága szerint jól korrelál az emelkedett laktát szinttel szepszisben, és a szepszis korai szakaszában is fölhívhatja a figyelmet fertőző folyamatok jelenlétére, tehát nagyon hasznos infektológiai paraméter is, melyet világszerte rutinszerűen alkalmaznak. Az anion rés emelkedése a szepszisen kívül más, meghatározott kórfolyamatokban is előfordul, ezek elkülönítése a klinikai és laboratóriumi adatok ismeretében lehetséges. A szepszis diagnózisának nincsen egyetlen klinikai vagy laboratóriumi paramétere sem, mely önmagában azt specifikusan és egyértelműen bizonyítja, ezért számos laboratóriumi és klinikai komponens együttléte szükséges a diagnózishoz. A szérum bikarbonát meghatározása vénás vérből ugyanazzal a kémiai panellal együtt történik, amelyben a Na, K és Cl is szerepel, így az anion rés meghatározása kiterjedten, gyorsan és olcsón hozzáférhető. Jelenleg Magyarországon a bikarbonát rutinszerű meghatározása a klinikai gyakorlatban nem történik meg, így az anion rés sem áll rendelkezésre a potenciális szeptikus folyamatok minél korábbi felismerése érdekében. Az anion rés tehát a szeptikus folyamatok gyorsabb felismerését, más paraméterek együttes figyelembe vételével a diagnózis nagyobb biztonságát segíti elő. A szepszis sikeres terápiájának pedig a legfontosabb előfeltétele a mielőbbi diagnózis, ehhez járul hozzá az anion rés általános és kiterjedt használata.