Gyermekkori ételallergiákról a gyakorló orvos számára / Szijjártó László
Bibliogr.: p. 118. - Abstr. hun.
In: Gyermekorvos Továbbképzés. - ISSN 1589-0309. - 2017. 16. évf. 3. sz., p. 114-118. : ill.
A csecsemő- és gyermekkorban egyre gyakrabban jelentkeznek ételekkel összefüggésbe hozható panaszok, becslések szerint a 18 év alattiak 5%-át érintve. Ám - talán divathullámnak is köszönhetően - a szülők sokkal gyakrabban vélik gyermeküket allergiásnak. Az alacsony specificitású allergiatesztek (specifikus IgE és prick) helytelen használatával kapcsolatos erős túldiagnosztizálás elkerülése érdekében a korszerű ajánlások szinte minden esetben a nyílt vagy kettős vak placebokontrollált ételprovokációs vizsgálatokat ajánlják. Bár a kezelés még mindig az eliminációs diéta, az - akár 90%-ban - eredményes immunterápia az egyre biztonságosabb és egyszerűbb protokollok révén mára számos centrumban gyakorlattá vált. Az ételallergiák primer prevenciója a vonatkozó nemzetközi ajánlás és evidencia alapján megváltozott.