Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=126699
MOB:2017/4
Szerzők:Bárány Beatrix; Póka Róbert
Tárgyszavak:NŐGYÓGYÁSZAT; DAGANATOK; TÁPLÁLÉK; VITAMINOK; ÁSVÁNYOK
Folyóirat:Magyar Nőorvosok Lapja - 2017. 80. évf. 2. sz.
[https://mnt.olo.hu/rovat/magyar-noorvosok-lapja]


  Tápanyag-beviteli értékek, tápláltsági állapot vizsgálata a nőgyógyászati daganatos betegek körében / Bárány Beatrix, Póka Róbert
  Bibliogr.: p. 93. - Abstr. hun., eng.
  In: Magyar Nőorvosok Lapja. - ISSN 0025-021X. - 2017. 80. évf. 2. sz., p. 88-93. : ill.


Célkitűzés: Felmérésünk célja volt, hogy jellemezzük a nőgyógyászati daganatos betegek tápanyag-beviteli értékeit, tápláltsági állapotát, felmérjük az alultápláltság kockázatát, illetve feltárjuk azon táplálkozással összefüggő rizikótényezőket, amelyek hatással lehetnek többek között a beteg életminőségére, a kezelés sikerességére. Anyag és Módszer: Felmérésünket a nőgyógyászati daganatos betegek körében végeztük, a Debreceni Egyetem, Általános Orvostudományi Kar, Szülészeti és Nőgyógyászati Intézet, Nőgyógyászati Onkológiai nem önálló Tanszékén. Az energia-és tápanyagbevitel jellemzésére háromnapos táplálkozási naplót alkalmaztunk, a tápláltsági állapot vizsgálata BMI-meghatározással, valamint haskörfogat méréssel történt, a malnutríció vizsgálatára pedig a MUST, komplex szűrési módszert alkalmaztuk. A betegek általános életminőségének felmérésére az EORTC-QLQ-C30 kérdőív szolgált. Eredmények: Felmérésünk eredményei alapján az átlagos testtömegindex 27,3 kg/m2, a betegek közel 70%-a túlsúlyos és elhízott BMI-kategóriába tartozik, ennek ellenére a 6%-nál közepes, 43%-nál a malnutríció magas rizikója áll fenn. Megmutatkozott, hogy az alultápláltság az életminőség romlásával jár együtt. Az átlagos energiafogyasztás (24+-9 kcal/ ttkg) és fehérjebevitel (0,95+-0,4 g/ttkg) az ajánlottnál kisebb értéket mutatott. A tápanyagtartalom elemzése során elégtelennek bizonyult mind a vitamin-, és ásványíanyag-bevitel is. Következtetések: Amint a felmérés adatai is tükrözik, a betegpopuláció táplálkozása nem megfelelő, fontos a táplálkozási rendellenesség mielőbbi felismerése, s a kiszűrt betegeknél a táplálásterápia mielőbbi elkezdése a tápláltsági állapot fenntartása, javítása érdekében, amely befolyásolja az életminőséget, így a betegség kimenetelét is.