Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=125466
MOB:2017/2-3
Szerzők:Buzás György Miklós
Tárgyszavak:ORVOSTUDOMÁNY TÖRTÉNETE; GASTROENTEROLOGIA
Folyóirat:Central European Journal of Gastroenterology and Hepatology - 2017. 3. évf. 1. sz.
[https://gastronews.olo.hu/]


  Önkísérletek a gasztroenterológiában / Buzás György Miklós
  Bibliogr.: p. 33. - Abstr. hun., eng.
  In: Central European Journal of Gastroenterology and Hepatology. - ISSN 2415-9107. - 2017. 3. évf. 1. sz., p. 27-33. : ill.


Az orvostudomány haladása nem képzelhető el kísérletek nélkül, amelyek valamilyen hipotézis igazolását vagy tagadását szolgálják, vagy felfedezés céljából történnek. Az önkísérletezés a 18. században jelent meg és terjedt el elsősorban az élettan, gyógyszerhatástan, de sok más területen is. Etikai szempontból az önkísérletben a kísérlet alanya és kivitelezője azonos, ezáltal a kísérletező a betegekkel azonos kockázatot vállal. Az önkísérlet lélektani motivációja lehet a kíváncsiság, az altruizmus, a szabályok megkerülése, prioritások hajszolása, a kitüntetések utáni sóvárgás, az önbecsülés növelése. A gasztroenterológiában kevés, de látványos önkísérlet történt. A szerző időrendi sorrendben ismerteti a gasztroenterológiai önkísérleteket, bemutatva azok történeti hátterét és a kísérletező személyiségét.