A pörkölt múltja és jövője : modern dietetika és hagyománytisztelet / Gödölle Zoltán
Bibliogr.: p. 159-160. - Abstr. hun.
In: Kardiológus. - ISSN 1588-5321. - 2005. 4. évf. 2. sz., p. 152-160. : ill.
Az epidemiológiai és a klinikai vizsgálatok arra utalnak, hogy az étrendi és az életmódbeli változtatások hatása jelentősebb lehet a cardiovascularis mortalitásra és morbiditásra, mint bármely gyógyszeres vagy eszközős beavatkozás. Jelen dolgozat kiemeli a mediterrán diéta jellegzetességeit és megállapítja, hogy a magyar hagyományokon alapuló étrendet és konyhatechnikát közelíteni kell a dietetikai és orvostudományi alapelvekhez, alkalmazkodnia kell a modern civilizáció körülményeihez és a szakácsművészet trendjeihez. A szerző áttekinti a leghíresebb magyar étel, a pörkölt és származékainak múltját és mint a reformok közvetítőinek - várható jövőjüket. A francia konyha forradalmi átalakulását elemezve meghatározza a mai magyar konyha hiányosságait és megújulásához a lehetséges kitörési pontokat.