Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=123398
MOB:2016/4
Szerzők:Németh Julianna
Tárgyszavak:DIAGNÓZIS, LABORATÓRIUMI; ÉLELMISZER-ALLERGIA; KERESZTREAKCIÓK
Folyóirat:Magyar Belorvosi Archívum - 2016. 69. évf. 5. sz.
[https://www.belgyogyasztarsasag.hu/folyoirat.aspx?web_id=&tmi=0&f=1&an=1932#j]


  Ételallergiák és ételintoleranciák laboratóriumi kórisméje / Németh Julianna
  Bibliogr.: p. 271-272. - Abstr. hun., eng.
  In: Magyar Belorvosi Archivum. - ISSN 0133-5464. - 2016. 69. évf. 5. sz., p. 268-272. : ill.


Az étkezést követően megjelenő panaszok, tünetek kivizsgálásában jelentős szerepet játszanak laboratóriumi vizsgálatok is. Fontos az ételallergia kizárása, illetve az ételallergia-tesztpozitivitása esetén az allergének további elkülönítése. Ennek új diagnosztikai lehetősége az ételallergiák komponenseinek, molekuláris összetevőinek vizsgálata. Gyakran okoznak emésztőrendszeri panaszt a cukrok (laktóz, fruktóz) bakteriális bontásával összefüggő enzimeltérések. A táplálékintoleranciák csoportjába tartoznak a glutén okozta betegségek, ahol a glutén okozta allergiát, coeliakiát és a nem allergiás, nem autoimmun kórképet is vizsgálni kell. A hisztamin okozta intolerancia vizsgálható a széklet hisztamintartalmának és a hisztamintbontó deaminoxidáz (DAO) enzimnek a mérésével is.