Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=117355
MOB:2015/3
Szerzők:Szepes Zoltán; Bor Renáta; Bálint Anita; Milassin Ágnes; Rutka Mariann; Farkas Klaudia; Nagy Ferenc; Molnár Tamás
Tárgyszavak:IBD; CROHN-FÉLE BETEGSÉG; ULTRAHANG-DIAGNÓZIS
Folyóirat:Central European Journal of Gastroenterology and Hepatology - 2015. 1. évf. 3. sz.
[http://gastronews.olo.hu/]


  Az ultrahangvizsgálat szerepe a gyulladásos bélbetegség ellátásában / Szepes Zoltán [et al.]
  Bibliogr.: p. 116. - Abstr. hun., eng.
  In: Central European Journal of Gastroenterology and Hepatology. - ISSN 2415-9107. - 2015. 1. évf. 3. sz., p. 111-116. : ill.


A gyulladásos bélbetegségek diagnosztikájában az ultrahangvizsgálat noninvazivitása, könnyű hozzáférhetősége és alacsony költsége miatt egyértelműen az elsőként választandó diagnosztikus modalitás. Alkalmas lehet a betegség aktuális állapotának felmérésére, segítséget nyújthat az intraabdominális szövődmények (strictura, fisztula, tályog) kimutatásában, valamint a reszekciós műtétet követően a betegség utánkövetésében. A rectalis és perinealis vizsgálat segítségével a perianalis tályogok és fisztulák feltérképezésére is lehetőség nyílik. Közleményünkben összefoglaljuk az ultrahangvizsgálat gyulladásos bélbetegségek diagnosztikájában betöltött szerepét, hatékonyságát és indikációs körét, különös tekintettel a perinealis és rectalis ultrahangra, amely hazánkban is egyre szélesebb körben hozzáférhető.