Zöld tea, zöld kávé a fitoterápiában / Kéry Ágnes
Bibliogr.: p. 16. - Abstr. hun.
In: Studium & Practicum. - ISSN 1788-6996. - 2015. 9. évf. 2. sz., p. 14-16. : ill.
A zöld tea a Távol-Kelet, elsősorban Kína és Japán kedvelt (gyógy)növénye, amelynek ital formájában történő fogyasztása nagy hagyományokra tekint vissza, évszázadok óta része a hétköznapoknak, így egyfajta szertartásosság övezi. Sokrétű egészségmegőrző hatásait, melyek elsősorban az epigallokatechin-gallátnak tulajdoníthatók, széleskörűen tanulmányozzák, hozzájárulva ezzel hatásmechanizmusuk jobb megértéséhez is. Ahogyan az arab, illetve iszlám kultúra fokozatosan terjeszkedni kezdett Eurázsiában és Afrikában, úgy lett egyre népszerűbb a kávé fogyasztása. A kávé ma is a legkedveltebb élénkítő italok közé tartozik, amelynek számtalan fajtája és elkészítési módja van. Napjainkban a zöld kávé, mint testsúlycsökkentő "csodaszer" került az érdeklődés előterébe.