Étrend-kiegészítők a kardiovaszkuláris prevencióban / Nadja Weingartner, Albrecht Elasser, Oliver Weingartner
Bibliogr.: p. 55-56. - Abstr. hun.
In: Orvostovábbképző Szemle. - ISSN 1218-2583. - 2015. 22. évf. 2. sz., p. 53-56. : ill.
Gyakran hallunk, olvasunk az étrend-kiegészítők és az ún. funkcionális élelmiszerek elsődleges és másodlagos kardiovaszkuláris prevenciós hatásáról, ha másutt nem, az ilyen termékek hirdetéseiben. Az eddigi klinikai vizsgálatok azonban nem igazolták, hogy a különféle antioxidánsok, szterinek és más kiegészítők rendszeres fogyasztása védelmet nyújtana a "kemény kardiovaszkuláris kimeneteli eseményekkel", pl. a szívizominfarktussal vagy a szélütéssel szemben. Egyes vizsgálatokban éppenséggel ártalmasnak bizonyult egyik-másik étrend-kiegészítő pótlása. Az étrend-kiegészítők használatának általános ajánlásához több hatásossági és biztonságossági adatra lenne szükség.