Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=114417
MOB:2014/4
Szerzők:Bényi Mária; Vargáné Konyha Edit; Juhászné Czulek Katalin; Kacsur Margit
Tárgyszavak:DIABETES MELLITUS; OBESITAS; DIÉTA
Folyóirat:Új Diéta - 2014. 23. évf. 5. sz.
[https://mdosz.hu/uj-dieta/ ]


  Diabetikus édességek nem egyenlő súlycsökkentő édességek / Bényi Mária [et al.]
  Bibliogr.: p. 20. - Abstr. hun.
  In: Új Diéta. - ISSN 1587-169X. - 2014. 23. évf. 5. sz., p. 17-20. : ill.


A cukorbetegek aránya mintegy 8% (800 000 fő) a magyar lakosság körében. Az érintettek számával nő a kereslet a diabetikus termékek iránt, s ezt az ipar és a kereskedelem igyekszik kielégíteni. Vizsgálatunkban tortákat és krémes süteményeket (17 darabot) elemeztünk kémiai analitikai módszerekkel annak érdekében, hogy megvizsgáljuk, mennyi az energia-, fehérje-, zsír- és szénhidrát-, továbbá hozzáadott cukortartalmuk. A kapott értékeket összehasonlítottuk a nem diabetikus készítményekkel is. Az eredmények alapján megállapítottuk, hogy hat termék energiatartalma nagy, meghaladja az 500 kcal-t adagonként. Minden terméknek 20 g-nál több volt a szénhidráttartalma, egy-két esetben tetemes (40-80 g) volt a hozzáadott cukor mennyisége is. A nem diabetikus termékekkel való összehasonlítás során egy esetben nagyobb volt a diabetikuskészítmény szénhidráttartalma, mint az átlagos terméké, két esetben pedig ugyanannyi. A jelenség felhívja a figyelmet a jelölés és az ellenőrzés fontosságára, továbbá a betegek tudatos vásárlói szokásának kialakításra.