Fruktóz-malabszorpció / Lalátka Olivia
Bibliogr.: p. 13. - Abstr. hun.
In: Új Diéta. - ISSN 1587-169X. - 2014. 23. évf. 5. sz., p. 11-13. : ill.
Napjainkban a fruktózfogyasztás (az étkezési cukrot is beleszámolva) átlagosan napi 11-54 gramm között változik világszerte. Fruktózfelszívódási zavar olyan esetben alakulhat ki, ha tartósan 25 gramm fölé nő a napi fogyasztás, mivel a GLUT5 szállító fehérje - amely segíti a fruktóznak a bélből a véráramba kerülését - kapacitása korlátozott. Ennek okaként kellemetlen tünetek, például bélrendszeri diszkomfort érzés, hasi fájdalom és puffadás jelenhet meg. Az irritábilis bél szindrómával élők között több mint 60%-nál mutatták ki a fruktóz malabszorpcióját. Ismerve a nagy arányt, a jövőben célszerűvé válik az IBS-es betegek fruktózterheléses vizsgálata, valamint igazolva az érzékenységet, a továbbiakban a fruktózszegény étrend kialakítása. A kezelésben a személyre szabott dietoterápia nagyon fontos, amelyben háromlépcsős fázisokon történik a fruktózfelvétel fokozatos növelése.