Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=114414
MOB:2014/4
Szerzők:Szokolai Viola; Harsányi Gergely; Duray Péter; Elbert Gábor; Tamássy Klára; Nagy Zsolt B.
Tárgyszavak:FRUKTÓZ; ANYAGCSERE BETEGSÉGEI
Folyóirat:Új Diéta - 2014. 23. évf. 5. sz.
[https://mdosz.hu/uj-dieta/ ]


  A fruktóz-anyagcserezavar molekuláris háttere és következményei / Szokolai Viola [et al.]
  Bibliogr.: p. 10-11. - Abstr. hun.
  In: Új Diéta. - ISSN 1587-169X. - 2014. 23. évf. 5. sz., p. 8-11. : ill.


A fruktóz, más néven gyümölcscukor a modern étrendünk egyik, alapvető részévé vált. Őseink gyümölcsök fogyasztásával juttatták be a szervezetükbe, míg napjainkban az ízesített üdítők és az édességek lettek a fő fruktóz forrásaink. A fruktóz fogyasztása kedvezőbbnek tűnik a glükózénál (szőlőcukorénál), mivel nem okoz nagyobb mértékű testtömeg-növekedést, ám a nagyobb mennyiségű fogyasztása, miként a glükóz esetében is, növeli a májelégtelenség, az inzulinrezisztencia, az elhízás, a 2-es típusú cukorbetegség és a magas vérnyomás kialakulásának kockázatát. Igen gyakori fruktóz-anyagcserezavarnak minősül a fruktóz intolerancia is, amikor a rendes menynyiségű fruktóz fogyasztása esetén kellemetlen tünetek alakulnak ki. A betegség az aldoláz B enzim génjében, az ALDOB-ben bekövetkező mutációk következménye. A betegségért felelős polimorfizmusok közül négyet emeltünk ki, mégpedig az A149P, az A174D, az N334K és az L288 delta c mutációt. A génen bekövetkező hibák vizsgálata napjainkban már rutinszerűen és fájdalommentesen elvégezhető géndiagnosztikai módszerrel, amelynek eredménye hatékonyan segítheti a dietetikusok munkáját.