Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=114163
MOB:2014/4
Szerzők:Bézi István; Nagy Anikó; Csiki Zoltán; Jávor András; Soltész Pál
Tárgyszavak:FLAVONOIDOK; SZÍV-ÉRRENDSZER BETEGSÉGEI
Folyóirat:Érbetegségek - 2014. 21. évf. 4. sz.
[https://erbetegsegek.com/]


  A polyphenolok szív- és érrendszerre kifejtett hatásai / Bézi István [et al.]
  Bibliogr.: p. 142-143. - Abstr. hun., eng.
  In: Érbetegségek. - ISSN 1218-3636. - 2014. 21. évf. 4. sz., p. 137-143. : ill.


Napjainkban a civilizált világ morbiditási és mortalitási statisztikáiban változatlanul vezető szerepet töltenek be a cardiovascularis megbetegedések. Ezen betegségek kialakulásában, illetve prognózisában jelentős életmódbeli, ezen belül táplálkozásbeli okokat feltételezhetünk. A vascularis funkciót javító élelmiszerek bevezetése a mindennapi életbe egy olyan új irányzat, mely segíthet ezen magas morbiditású és mortalitású kórállapotok pozitív befolyásolásában. A polyphenolok növényekben található, több fenolgyűrűt és ezekhez kapcsolódó funkcionális csoportokat tartalmazó vegyületek. Számos in vitro és in vivo kísérlet bizonyítja, hogy az emberi és állati szervezet számára számos kedvező hatást fejtenek ki. A szerzők megkísérlik áttekinteni a polyphenolok érrendszerre gyakorolt hatásait a közelmúltban megjelent tanulmányok alapján, felhívván ezzel a figyelmet a vegyületcsoport sokrétű felhasználási lehetőségeire illetve a gyógyszeres terápiát kiegészítő dietoterápia fontosságára.