Az epesavak és az immunrendszer kapcsolata / Sipka Sándor
Bibliogr.: p. 71. - Abstr. hun., eng.
In: Immunológiai Szemle. - ISSN 2061-0203. - 2014. 6. évf. 3-4. sz., p. 66-71. : ill.
A koleszterin enzimes oxidációja során számos epesavforma képződik, melyek detergensként elősegítik a táplálékok lipidmolekuláinak emésztését és felszívódását, hormonként viszont öt különböző receptort aktiválnak, amelyek kihatnak az epesav-anyagcserén kívül a cukor-, a lipid- és a lipoprotein-anyagcserére, az energiafelhasználásra, a bélműködésre, a baktériumnövekedésre, a gyulladásokra és a máj-bél kapcsolatra. Ez az összefoglaló bemutatja a jelenlegi főbb eredményeket az epesavak élettani és kóros működésével kapcsolatban, továbbá kiemelt figyelemmel foglalkozik az epesavak és a bakteriális lipopoliszacharid- (endotoxin-) molekulák kapcsolatával különböző kóros állapotokban. Bemutatásra kerül az epesavak szerepe a veleszületett immunitásban, különböző szisztémás gyulladásokban, gyulladásos bélbetegségekben, allergiában, psoriasisban, cholestasisban, elhízásban, metabolikus szindrómában, alkoholeredetű májbetegségben és bél-daganatokban.