Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=112516
MOB:2014/3
Szerzők:Oláh Judit; Baltás Eszter; Kis Erika; Varga Erika
Tárgyszavak:BŐR DAGANATAI; DIAGNÓZIS; STATISZTIKA
Folyóirat:Bőrgyógyászati és Venerológiai Szemle - 2014. 90. évf. 4. sz.
[https://www.doki.net/tarsasag/dermatologia/folyoiratok.aspx]


  A dermato-onkológia elmúlt tíz éve az SZTE Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinikán: új eredmények a diagnosztika, kezelés és tudományos munka terén / Oláh Judit [et al.]
  Bibliogr.: p. 145. - Abstr. hun., eng.
  In: Bőrgyógyászati és Venerológiai Szemle. - ISSN 0006-7768, eISSN 2064-261X. - 2014. 90. évf. 4. sz., p. 138-145. : ill.


Az SZTE Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika Dermato-onkológia részlege igen jelentős teljesítményt tudhat magáénak mind a klinikum, mind a tudományos munka terén az elmúlt tíz év során. A klinikai diagnosztikát és a terápiát is forradalmasító vizsgálóeljárásokra, mint az in vivo confocalis mikroszkópia, szövettani és molekuláris genetikai módszerek bevezetésére került sor az utóbbi években. Megalakult egy magas szakmai szinten működő multidiszciplináris onkoteam és létrehoztunk egy, a mai tudományos elvárásokhoz alkalmazkodó onkológiai adatbázist, mely mind a napi gyakorlat, mind a tudományos munka szempontjából meghatározó és perspektivikus. A tudományos tevékenységet is elsősorban a melanoma és a nem melanoma bőrrákok terápiájában alkalmazható új módszerek bevezetése motiválta. Így került sor a fotodinámiás kezelés és az elektrokemoterápia alkalmazására klinikánkon. A bőrdaganatok kiváltásában szerepet játszó genetikai és környezeti tényezők felderítése - a CDKN2A mutáció analízise familiáris melanomában, illetve az anyajegyek kialakulásában szerepet játszó újszülöttkori kékfény kezelés vizsgálata - szintén célkitűzésünk volt az utóbbi néhány évben. Alarmírozó, hogy a növekvő betegszám egyre jelentősebb fizikai és pszichés terhet ró az ellátó személyzetre, mellyel egyre nehezebb megbirkózni. Felhívjuk a vezető bőrgyógyászok figyelmét arra a fontos szakmapolitikai kérdésre, hogy a magasan képzett dermato-onkológus utánpótlásról sürgősen gondoskodni kell.