A táplálékallergia oka, diagnosztikája, kezelése / Hidvégi Edit
Bibliogr.: p. 63. - Abstr. hun.
In: Gyermekorvos Továbbképzés. - ISSN 1589-0309. - 2014. 13. évf. 2. sz., p. 60-63. : ill.
A csecsemő-kisdedkorban gyakoribb a táplálékallergia előfordulása, mint a későbbi életkorokban. Jellemző allergének a tej, a tojás, a szója, a búzafehérje, amelyek bőr, légúti és gasztrointesztinális tüneteket provokálnak. A korai reakciók IgE mediálta mechanizmus révén jönnek létre, bőrpróbával vagy specifikus IgE-szint meghatározással diagnosztizálhatóak. A késői reakciók nem IgE mediálta formában alakulnak ki, csak ételterheléses vizsgálattal bizonyíthatóak. Kezelésükben az egyetlen célravezető módszer az adott táplálékallergén teljes kihagyása az étrendből. A rendszeres ellenőrzés során a szakértő orvos mondja ki, hogy mikor alakult ki az orális tolerancia, amikortól fogyasztható a korábban allergiát okozó táplálék.