Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=111185
MOB:2014/2
Szerzők:Banai János
Tárgyszavak:LAKTÓZINTOLERANCIA
Folyóirat:Medicus Anonymus - 2014. 22. évf. 1. sz.
[https://www.anonymuskiado.hu/]


  Tejcukor-érzékenység  / Banai János
  Abstr. hun.
  In: Medicus Anonymus. - ISSN 1217-5056. - 2014. 22. évf. 1. sz., p. 14-16. : ill.


A tejcukor-érzékenység az egyik leggyakrabban előforduló étel-intolerancia. Oka a tejcukorbontó enzim, a laktáz hiánya. Sok esetben a jellegzetes tünetek alapján könnyen diagnosztizálható. Az esetek többségében nem nyilvánvaló az összefüggés a változatos tünetek és a tejcukor fogyasztása között. Ilyenkor speciális vizsgálatokkal (H2-kilégzés, laktózterhelés) lehet a diagnózist felállítani. Kezelése a tejcukor elhagyása, vagy jelentős mérséklése a táplálkozásban. Szükség esetén a laktáz enzim pótlására. A laktóz-intolerancia nem összekeverendő a tejfehérje-érzékenységgel, amely valódi ételallergia.