Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=109035
MOB:2013/4
Szerzők:Répásy Judit; Bokor Szilvia; Erhardt Éva; Molnár Dénes
Tárgyszavak:LEPTIN; OBESITAS
Folyóirat:Magyar Belorvosi Archívum - 2013. 66. évf. 5. sz.
[https://www.belgyogyasztarsasag.hu/folyoirat.aspx?web_id=&tmi=0&f=1&an=1932#j]


  A leptin hatása az energialeadás főbb komponenseire elhízásban / Répásy Judit [et al.]
  Bibliogr.: p. 267-268. - Abstr. hun., eng.
  In: Magyar Belorvosi Archivum. - ISSN 0133-5464. - 2013. 66. évf. 5. sz., p. 263-268. : ill.


A leptin az adipocyták által termelt hormon, ami az étvágyat és a szervezet energia-egyensúlyát szabályozza, fontos szerepe van az energiafelvétel és -leadás egyensúlyának fenntartásában. A leptin a szervezetben sokféle hatását különböző receptorokon fejti ki. A leptinreceptor gén Gln223Arg polimorfizmusa a legtöbbet vizsgált polimorfizmus, amit összefüggésbe hoztak az energialeadással. A szerzők saját vizsgálati eredményekkel elhízott gyermekekben mutatják be e genotípus hatását elhízott gyermekekben az energialeadás különböző komponenseire, úgymint a nyugalmi anyagcsere, táplálékfelvétel előtti és utáni légzési hányados, valamint a táplálékindukált termogenezis. Összesen 486 gyermek (elhízott, n = 355) vizsgálata történt. Az elhízott gyermekek egy részében a táplálékindukált termogenezis mérése is megtörtént (n = 121). A Gln223Gln-t hordozó elhízott gyermekekben szignifikánsan alacsonyabb táplálékfelvétel előtti és azt követő légzési hányados volt mérhető (p = 0,0055 vs. p = 0,0002, korra, nemre és zsírmentes testtömegre korrigálva) a másik két csoporttal összehasonlítva. Eredményeik alapján a leptinreceptor gén Gln223Arg polimorfizmusa nem befolyásolja a nyugalmi anyagcserét és a táplálékindukált termogenezist elhízott gyermekekben. A jelentősen alacsonyabb táplálékfelvétel előtti és azt követő légzési hányados a Gln223Gln-t hordozó csoportban azt jelezheti, hogy ezekben a gyermekekben a zsíroxidáció az étkezés előtt és azt követően nagyobb, ami fontos szempont lehet az elhízottak diétájának megtervezésében.